Droge ogen

De oogaandoening droge ogen wordt gekenmerkt door uitdroging van de oogbol en oogleden. Aan de bovenzijde van het oog bevinden zich traanklieren, welke traanvocht produceren. Het laagje traanvocht (traanfilm) beschermt het oog tegen uitdroging, stof en schadelijke bacteriën. Een verstoorde bevochtiging van het oog komt vaak voor en kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder:

  • Een verminderde afscheiding van vocht door de traanklieren.
  • Verminderd knipperen, bijvoorbeeld tijdens langdurig computerwerk, tv kijken of lezen.
  • Slechte kwaliteit van het traanvocht waardoor het sneller kan verdampen.
  • Bij vrouwen: veranderingen in de hormoonhuishouding.
  • Onregelmatigheden van het hoornvlies welke ervoor zorgen dat het oog niet gelijkmatig bevochtigd wordt.

Deze factoren geven aanleiding tot hardnekkige irritatie aan het oog, wazig zien en een overgevoeligheid voor licht. De klachten bij droge ogen kunnen soms zo sterk zijn dat het dagelijks functioneren van patiënten sterk wordt belemmerd. De gebruikelijke behandeling met kunsttranen is vooral gericht op verlichting van de klachten, maar blijkt in de praktijk helaas vaak onvoldoende effectief. Een ontstekingsremmende stof kan helpen het herstel van het oogoppervlak te bevorderen en tegelijkertijd de klachten van patiënten te verlichten.

 Project: Onderzoek naar (oplossingen voor) droge ogen.

Er wordt thans vooruitgang geboekt op het gebied van de behandeling van droge ogen. Samen met de afdeling Medische Technologie van de VU in Amsterdam, heb­ben de onderzoekers een nieuwe meetme­thode otwikkeld om bij patiënten met dro­ge ogen vast te kunnen stellen hoe de luchtvochtigheid toeneemt vlakbij het oogoppervlak door verdamping.

Ontwikkelde bril droge ogenOnderzoek droge ogen

 

 

 

 

Met een speciale bril, die de ogen volledig af­sluit, kunnen gevoelige meetsensoren in het montuur exact de vochtigheidswaarden en temperatuur in de lucht vaststellen. Via een aangesloten regelunit kunnen de resultaten direct zichtbaar gemaakt worden op een com­puter.

Door deze nieuwe meetmethode krijgen de onderzoekers een beter inzicht in de stoornissen van de bevochtiging van het oogoppervlak.Binnenkort kunt u op de site van het Researchfonds Cornea Centrum Nederland een film bekijken met een nadere uitleg over deze nieuwe onderzoeksmethode

Afbeelding CorneaLinks ziet u het, in samenwerking met de afdeling fysica en medische technologie van het VUmc Amsterdam, ontwikkelde meetap­paraat.