Infecties van het hoornvlies worden regelmatig veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1. Een groot deel van “gezonde” mensen draagt het herpes simplex type 1 virus bij zich, maar heeft hier weinig last van. Het virus type 1 komt alleen bij mensen voor en verspreidt zich via lichaamsvloeistoffen. Toch kan dit virus bij een kleine groep mensen voor problemen zorgen met regelmatig terugkerende infecties aan het hoornvlies. Dit gebeurt met name wanneer de weerstand van het lichaam verlaagd is. In de westerse wereld is dit virus de meest voorkomende oorzaak van een hoornvliesontsteking.
Een herpes infectie van het hoornvlies kan in principe zonder belemmering genezen, maar er kan ook een litteken ontstaan met een verminderd gezichtsvermogen en een cosmetisch storend aangezicht. In deze situatie kan een hoornvliestransplantatie uitkomst bieden. Bij een hoornvliestransplantatie wordt het “zieke” deel van het hoornvlies vervangen door een gezond donor hoornvlies. Afhankelijk van het type aandoening wordt een specifieke methode van transplantatie toegepast. Wanneer het herpes virus echter weer actief wordt kan dat de kwaliteit van het donorhoornvlies aantasten.
Project: Levenslange bescherming van het hoornvliestransplantaat met virusremmende oogzalf na een herpes simplex infectie.
Patiënten die een hoornvliestransplantatie hebben ondergaan wegens herpes simplex keratitis krijgen het advies “Acyclovir” oogzalf iedere nacht voor het slapen te gebruiken. Daarmee wordt eventuele virusactiviteit afgeremd en weefselschade voorkomen. Dit advies blijkt in de praktijk goed te werken. Er zijn patiënten die de oogzalf al meer dan 10 jaar elke avond gebruiken en mede op basis hiervan geen last meer hebben van terugkerende ooginfecties. De resultaten van een jarenlang onderzoek bij een grote groep patiënten maakt duidelijk dat oogschade door herhaalde herpes virus infecties op deze eenvoudige wijze (én met minimale kosten) kan worden voorkomen. De resultaten zijn wereldwijd toepasbaar en vooral relevant voor patiënten met een verminderde functie van het afweersysteem (bijvoorbeeld HIV patiënten) die te maken hebben met terugkerende herpes infecties van het hoornvlies.